Interview met Egbert Pleijsier

Over: Egbert Pleijsier, 20 jaar, Assistent Uitvoerder bij Pleijsier Bouw en Onderhoud Deze duizendpoot wist al na zijn eerste stagedag dat hij goed zat. Hij liep vervolgens al zijn stages (3) bij Pleijsier Bouw en Onderhoud én heeft sinds kort een vaste aanstelling gekregen. In het weekend inspireert hij jongeren voor een baan in de bouw.

Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij precies wat hij wil. Hem moet je niet tussen 4 muren zetten.
Egbert: “Toen ik de vrijheid op de bouwplaats had geproefd, wilde ik niet meer anders.”

 

“Via een klasgenoot kwam ik in het eerste leerjaar van mijn studie Middenkaderfunctionaris Bouw (niveau 4) bij Pleijsier Bouw en Onderhoud terecht. Ondanks dat we naamgenoten zijn, kende ik het bedrijf in eerste instantie enkel van ‘horen zeggen’. Ik zocht een stage voor twee dagen per week en kon meteen met uitvoerder Jan Beens mee naar een project in Amstelveen. Bij thuiskomst na mijn eerste stagedag zei ik tegen mijn ouders: Ik stop met het theoretische gedeelte van mijn opleiding. Ik wil met mijn handen werken, want dat is wat ik leuk vindt. Ik besloot mijn bijbaantje in de fabriek op te zeggen en spendeerde iedere vrije minuut die ik had bij Pleijsier Bouw en Onderhoud.”
In overleg met mijn ouders zette ik toch door met mijn studie en liep ik ook mijn tweede stage bij Pleijsier Bouw en Onderhoud. Dit keer ging het om een kantoorstage van drie dagen per week. Tijdens deze stage heb ik veel geleerd, maar kwam ik wederom tot het besef dat mijn passie op de bouwplaats ligt. Het gevoel van vrijheid dat je buiten hebt, is met niets te vergelijken.”

 

Donderdagmiddag

“In mijn derde leerjaar werkte ik nog steeds iedere vrijdag en in de vakanties bij Pleijsier Bouw en Onderhoud. Ik kreeg steeds meer vrijheid en voelde aan alles: Dit is wat ik wil! Ik was dan ook altijd blij als het weer donderdagmiddag was. Dan was mijn schoolweek voorbij en mocht ik de bouw weer op. Voor mijn gevoel leerde ik meer van 1 dag op de bouw, dan 4 dagen op school. Ik keek er iedere week weer naar uit.
Ik houd persoonlijk niet van een groot bedrijf, omdat ik geen nummer wil zijn. Bij Pleijsier Bouw en Onderhoud wordt mijn inbreng als waardevol gezien en heb ik ook daadwerkelijk iets te zeggen. Ik ken al mijn collega’s, zowel van Pleijsier Bouw en Onderhoud als van Palet Vastgoedonderhoud (zusterbedrijf). Dit maakt het persoonlijk en is typerend voor de cultuur binnen het familiebedrijf. Hier werken jonge betrokken mensen die in zijn voor een lolletje, maar ook ontzettend hard kunnen werken.
Daarnaast helpt het natuurlijk ook mee dat Pleijsier Bouw en Onderhoud door het hele land gave projecten uitvoert. Zo werken we momenteel o.a. aan de afbouw van een 250 kamers tellend hotel in Utrecht en de renovatie van een kantoorvilla in Bussum.”

Dat ik vanaf het eerste moment goede begeleiding kreeg tijdens mijn stages heb ik ook aan mijzelf te danken. Mensen die mij goed kennen, weten dat ik altijd mijn woordje klaar heb. Maar door af en toe zelf stil te zijn en te luisteren naar mensen met ervaring, leer je veel meer. Om deze reden besloot ik ook mijn eindstage bij Pleijsier Bouw en Onderhoud te lopen.

Mijn opa heeft altijd een aannemersbedrijf gehad en was een van de eersten met het aannemersdiploma op zak. Een monsterpapiertje! Met hem deelde ik als enige in de familie de affiniteit voor de bouw. Dat is een van de redenen waarom ik nog graag voor dit papiertje wil gaan. Na mijn eindstage kreeg ik bij Pleijsier Bouw en Onderhoud een vaste aanstelling én een betaalde opleiding aangeboden. De komende drie jaar ga ik dan ook, naast mijn baan als Assistent Uitvoerder, iedere maandagavond naar school om uiteindelijk het ‘Aannemerij Vakdiploma’ te halen. Dat is mijn doel.”

 

Jongeren inspireren

“Ik vind het leuk om jongeren te inspireren en enthousiasmeren voor een baan in de bouw. In het weekend ben ik vaak in de keet te vinden en hier zijn veel jonge mensen die niet weten welke kant ze op willen. Met mijn verhalen en grappige anekdotes probeer ik wat bij deze jongeren los te maken. Vaak denken ze dan: Dat wil ik ook! Maar ze denken ook dat een baan in de bouw betekent dat je fysiek hard moet werken. Maar zodra je fysiek werk op de juiste manier uitvoert en naar je lichaam luistert, is het goed vol te houden.”

 

“Zodra je fysiek werk op de juiste manier uitvoert, is het goed vol te houden.”